Aktiviteter 7. - 10. klasse

  • Undervisning

  • /
  • Aktiviteter 7. - 10. klasse

Godt At Vide

Digitale medier og internettet fylder mere og mere i vores hverdag. Og det stiller krav til vores evner som mediebrugere. Læs historien om ”Sweetie” og få god viden om medier og din sikkerhed på internettet.

En dag i 2013 dukkede et billede op på internettet af en sød ung filippinsk pige.

Hello, I´m Sweetie, I´m ten years old

Det var det eneste, hun skrev, men kort efter begyndte voksne mænd at skrive til hende. De tilbød Sweetie penge for at tænde sit web-cam, så de kunne have web-sex med hende. Nogle mænd ville gerne mødes med Sweetie og forsøgte at chatte sig til en aftale med hende.

Snydt

Men Sweetie mødtes aldrig med nogen. Hun smed aldrig tøjet foran kameraet, og hun havde aldrig web-sex. Sweetie var et vaskeægte mediestunt. En reklamekampagne. Hun var en 3D computeranimation. Skabt af en Hollandsk reklamemand i samarbejde med en børneorganisation, som ville gøre resten af verden opmærksom på pædofili og seksuelt misbrug af fattige børn på internettet.

laptop

Arkivfoto

Det er ikke lovligt nogen steder i verden at dyrke sex med børn, heller ikke web-sex. Men selvom det bliver opdaget af myndighederne, er der næsten ingen, der bliver dømt og straffet for misbruget.

Personlige oplysninger

.

Reklamefolkene begyndte at chatte med mændene, som om de var Sweetie. De lokkede personlige oplysninger ud af dem, og efter 10 uger havde de identificeret 1.000 mænd fra hele verden, som ville betale Sweetie penge for sex på nettet. Ni af mændene var fra Danmark. Folkene bag kampagnen gav oplysningerne videre til Interpol, men indtil nu er kun en enkelt mand dømt i sagen.

Efterforskning

Heldigvis betød kampagnen, at politiet nu er meget mere opmærksom, og at de forfølger sagen.

Kunne det være mig?

Måske tænker du, at du aldrig ville gå med til at chatte med voksne på den måde. Men desværre er sandheden, at det er der allerede alt for mange børn og unge mennesker der gør. Blandt andet fordi de mangler penge.

Aktiviteter

Se kampagnevideoen her:

https://www.youtube.com/watch?v=O0oMO3CWiz8

  • Hvad synes du om kampagnen?
  • Virker den? Hvorfor? Hvorfor ikke?
  • Hvordan virker den? Og på hvem?
  • Beskriv din egen kampagneide?
  • Lav jeres egen kampagne i klassen.

Debat

Kan du komme på grunde til, at børn og unge går med til web-sex med voksne på internettet? Hvilke?

Hvad har denne historie at gøre med din og andres internetsikkerhed?